уторак, 26 септембра, 2023

Rasim Ljajić: Iz medija sam saznao da se vraćam u vladu

Lider Socijaldemokratske partije Srbije (SDPS) izjavio je u intervjuu za dnevni list Alo da je "iz medija saznao da se vraća u vladu".

0
SHARES
29
VIEWS

Prenosimo intervju koji je sa predsjednik SDPS Rasimom Ljajićem objavio dnevni list Alo:

ZA POČETAK NAM RECITE KAKO SE SADA OSJEĆATE?

– Osjećam se znatno bolje nego prije mjesec dana, a da ne govorim o tome kako je bilo neposredno poslije udesa. Važno je da su prognoze za dalji oporavak optimistične i da bi trebalo da prođem bez nekih trajnijih posljedica.

KAKO TEČE OPORAVAK, ŠTA VAM KAŽU LJEKARI?

– Ljekari kažu da sam se brže oporavio nego što je to uobičajeno za ovakav vid povreda. Recimo, prvog dana terapija u Novopazarskoj banji nisam mogao ni ruku da ispružim u bazenu a kamoli da plivam, a dvadesetog dana sam već skoro normalno plivao. Svjestan sam da će do punog oporavka trebati još vremena, ali sam na to i fizički i psihički spreman.

Related posts

DA LI STE U KONTAKTU SA PORODICOM BRANKA GOGIĆA?

– Čim sam se vratio u Beograd poslije banjskog liječenja, otišao sam sa suprugom Branka Gogića na groblje, s obzirom na to da nisam mogao da dođem ni na sahranu, ni na četrdesetodnevni pomen, tako da sam sve preživljavao ispočetka, a naročito kada sam sutradan otišao i na mjesto nesreće. Takođe sam vidio i čovjeka koji nas je prvi zatekao i pozvao policiju i hitnu pomoć. Imao sam potrebu da se Bojanu Jaćimoviću lično zahvalim, s obzirom na to da je bio jedan od rijetkih koji je zaustavio auto i pokušao da nam pomogne. Ne bih da zvučim patetično, ali kako vrijeme odmiče, sve više vidim koliko je Brankova smrt gubitak, prije svega za njegovu porodicu, za mene lično, stranku i njegove prijatelje. To je jedini čovjek koga sam poznavao a da nije imao neprijatelje.

– Pa nisam siguran da su imali priliku da me vide, jer sam namjerno otišao na tribinu koja je inače zatvorena zbog rekonstrukcije i na kojoj nije bilo ljudi. Još uvijek nisam spreman za gužvu, a i ta vrsta publiciteta mi stvarno nije potrebna.

PRATITE LI AKTUELNA POLITIČKA DEŠAVANJA, ŠTA NAJČEŠĆE GLEDATE NA TELEVIZIJI?

– Igrom slučaja sam bio prinuđen da se bar 15 sati dnevno družim sa televizorom. Daljinski upravljač nisam ispuštao iz ruku, i gledao sam najviše sport i pratio informativno-političke emisije iz cijelog regiona. Naravno da ništa novo nisam saznao, osim što sam još više uvjeren da će čitav 21. vijek proteći u borbi za vodu, hranu i energente, da će se poslije rata u Ukrajini svet ponovo hladnoratovski podijeliti, a da nama u regionu neće biti napretka bez značajne promjene političke i društvene paradigme, dok se ne oslobodimo nacionalizma i populizma i vratimo se politici koja je bazirana na realnosti, međusobnoj saradnji i poboljšanju kvaliteta života. Često sam gledao i hrvatske programe i nisam mogao da se načudim u šta se pretvorio predsjednik zemlje članice EU, koji je za dvije godine prešao put od okorelog ljevičara do vođe populističke desnice u Hrvatskoj.

IAKO SE JOŠ NISTE OPORAVILI, MEDIJI UVELIKO PIŠU O VAŠEM POVRATKU U VLADU, KAKO NA TO REAGUJETE?

– I ja sam iz medija saznao da se vraćam u vladu, iako, najiskrenije govorim, nikakvih razgovora još uvijek nije bilo na tu temu. Uostalom, zbog ponavljanja izbora u Velikom Trnovcu još uvijek nemamo konačne rezultate glasanja.

DA LI STE SPREMNI ZA POVRATAK NA POLITIČKU SCENU?

– Pa ja sa političke scene nisam ni odlazio. Jedina moja pauza je bila zbog saobraćajne nesreće. Mada sam i tada bio u kontaktu sa ljudima iz stranke, koja je u datim okolnostima normalno funkcionisala.

BILI STE MINISTAR TRGOVINE, A OVIH DANA ODRŽAN JE SAMIT U OHRIDU U OKVIRU INICIJATIVE OTVORENI BALKAN, KAKO TO KOMENTARIŠETE?

– Od završetka rata imali smo oko 70 različitih regionalnih inicijativa, manje-više sve su dobro zvučale, ali su većinom bile neuspješne. Najbolje rezultate dala je CEFTA, a najambicioznije najavljen bio je Berlinski proces. Nažalost, CEFTA je zbog političkih razloga ušla u ozbiljnu krizu, a Berlinski proces, iako je dobro targetirao probleme, zbog neefikasnosti briselske administracije, dao je vrlo skromne i skoro mršave rezultate. Zbog toga su Vučić, Zaev i Rama i pokrenuli inicijativu Otvoreni Balkan, kao isključivo ekonomski projekat. Nažalost, on se sada osporava politički, a ne ekonomskim argumentima. Rasprava je svakako potrebna, ali politizacija same ideje neće nas nikuda odvesti.

Moramo se držati zajedno

DA LI BI PRIKLJUČIVANJE CRNE GORE I BOSNE I HERCEGOVINE INICIJATIVI OTVORENI BALKAN MOGLO DA NA OVIM PROSTORIMA DONESE VEĆU STABILNOST I BOLJI STANDARD?

– Ključna stvar za stabilnost regiona jeste vraćanje povjerenja među narodima i državama nastalim na ovim prostorima, jer iako smo u 2022. godini, atmosfera u regionu je kao da se nalazimo u devedesetim godinama. Druga stvar, u ekonomskom smislu, sve države na Zapadnom Balkanu su prosto upućene jedna na drugu, jer je svima EU glavni ekonomski partner, a region kao cjelina nam je drugi ekonomski partner. Znači da je u ekonomskom smislu saradnja bilo kroz CEFTA, Berlinski proces ili Otvoreni Balkan skoro pa imperativ.

Next Post

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.