Ako ima nečega što ujedinjuje sve severno-slovenske narode, a možda i sve ostale, to je ljubav prema suvom mesu. Uprkos tome što je suvo meso nezamenjivi deo ovdašnje kuhinje, ona nije samo naša, jer je mnogo naroda jede sa zadovoljstvom i to kao usoljenu suvo meso ili domaće suvo meso sa mnogo začina.
Uprkos mišljenju ljubitelja zdrave ishrane, koji se naježe pri samom pomenu reči suvo meso, treba naglasiti da suvo meso ima niz pozitivnih osobina – osim očigledne, da je neverovatno ukusno i da je omiljeno hrana zimi.
Najvoljenije, bar na našim prostorima, je dimljeno suvo meso, pršuta kao i kuvano suvo meso, koje se kasnije može začiniti omiljenim začinima i belim lukom.
Mnogo porodica včesto se susreće sa izazovom kako da čuvaju suvo meso u frižideru ili zamrzivaču.
Neobrađeno suvo meso može da se čuva oko 3-4 dana u najhladnijem delu frižidera, dok ga ne posolite, skuvate ili jednostavno nasečete i stavite u zamrzivač.
Dimljena i posoljena pršuta ima značajnije duži period čuvanja. U frižideru, ona se može čuvati oko 3 meseca.
Ako ste ipak preterali, pa ste pripremili malo više posoljenog suvog mesa za meze, može se čuvati u zamrzivaču, tako što je čvrsto umotate u najlon, kako ne bi bilo vazduha oko nje. Rok čuvanja je oko 12 meseci.